Bækkensmerter under graviditet

Forleden dag blev jeg interviewet af en fysioterapeut-studerende, som skulle op og forsvare sin bachelor. Hun havde skrevet omkring graviditets-relaterede bækkensmerter, og ville spørge ind til mit syn på det, og hvordan jeg arbejdede med det i praksis.

Da hun spurgte, sagde jeg med det samme ja. I min optik mangler vi at bygge bro imellem fysioterapien og den personlige træner – så hver gang jeg har chancen for at sparre med andre, og fortælle om mit arbejde, springer jeg straks til.

Bækkensmerter under graviditet og træning

Vi snakkede blandt andet om følgende emner:

  • Forskning, der laves på gravide – hvilke mangler er der, før vi kan bruge det i praksis?
  • Hvad giver træning på hold vs individuel træning ift forebyggende træning og reducering af smerter
  • Hvilke smerter oplever den gravide, og hvordan mærker man smerte forskelligt
  • Hvad er reel bækkenløsning og hvad falder i en anden kategori af smerter
  • Psykisk smerter vs fysisk smerte
  • Anbefalinger til gravide omkring træning – oplysning vs skræmmekampagne
  • Styrketræning som forebyggende faktor for bækkensmerter
  • Hvordan kan vi smertereducere
  • Hvordan tilpasses træning efter bækkensmerter – og kan man træne
  • Hvordan kan vi bygge bro imellem fysioterapi, personlig træning og jordemoderskab for at give den gravide den bedste oplevelse – og hvad kan vi lære af hinanden

Et udpluk af en god faglig diskussion, som jeg håber der kommer flere af i fremtiden blandt mine kollegaer i sundhedsbranchen.