Kan jeg træne, hvis jeg har nedsunkne organer i underlivet?

Denne lidelse bliver ofte ikke talt så meget om blandt mødre – men undersøgelser viser at op til 27% af kvinder i alderen 30-49 har nedsunkne organer i bækkenet. Hvis du træner uhensigtsmæssigt og ignorerer dine symptomer, kan du være med til at forværre din tilstand – derfor er dette et emne super vigtigt at belyse.

Nedsunkne organer – hvad er det?

De kvindelige organer i bækkenet (livmoder, skede, blære og endetarm) holdes på plads i bindevævet og muskler i bækkenbunden. Pga slaphed i bækkenbunden, kan bækkenorganerne falde frem i skeden eller ud af skeden. Dette ses oftes hos kvinder, hvor bækkenbunden har været belastet af graviditeter og fødsler (særligt store babyer og flere graviditeter), komplicerede bristninger, kronisk hoste, dårlige vandladsningsvaner og forstoppelse.Overfyldt blære og endetarm samt stærk pressen i forbindelse med toiletbesøg belaster for- og bagvæg i skeden med risiko for fremfald af skedens forvæg (blæren) eller blærens bagvæg (tarm).

Der er forskellige grader af nedsynkning, hvoraf de mindre kan forløbe næsten uden symptomer eller gener. Modsat kan de sværere grader være utroligt hæmmende for kvinden, hvor en operation kan være løsningen.

 

 Symptomer

Jeg har ofte hørt, at symptomer – som kan være tegn på nedsynkning – ofte opfattes som værende “normale” for kvinder, der har født et barn. Det vil jeg understrege, at det er det bestemt ikke, og man bør opsøge egen læge for at blive undersøgt, hvis man har mistanke om, at noget i underlivet, ikke er som det skal være.

 • Følelsen af et fremmedlegeme i skeden – som om “noget” er ved at falde ud eller trykker
 • Tyngdefornemmelse i underlivet
 • Gener ved samleje
 • Inkontinens
 • Problemer med at tømme blæren (følelsen af at den ikke er tom, og du skal tisse igen og igen)
 • Svært ved at komme af med afføring

“Jeg er gået i stykker”

Den mentale del af denne lidelse, fylder ofte meget for de kvinder, som den rammer. Frygten for at gøre noget forkert og underlivet falder ud af en, kan sætte sig dybt og fylde så meget, at de er bange for at bevæge sig. Og fordi det er en så privat del af sig selv, kan det være svært at fortælle venner og familie, at det er et problem. Aktiviteter, som de tidligere har elsket, må måske lægges på hylden, uden at de har lyst til at fortælle hvorfor.

Det behøver dog ikke at være sådan – du kan sagtens være aktiv og træne uden at forværre dine symptomer.

Tips til at træne med nedsunkne organer i bækkenet

Fortsat at du er clearet til at genoptage træning af din fysioterapeut, kan du tage disse råd med dig i træningscenteret.

 • Mærk efter hvordan øvelsen føles for dig, både under og efter
 • Noter altid hvilke symptomer du oplever efter træning, og også dagen efter
 • Hold ikke vejret under øvelser, pust ud når du aktivt løfter en vægt (koncentrisk fase) og tag luft ind, når du sænker den (eccentrisk fase). Dette minimerer bugtrykket, der trykker ned på din bækkenbund.
 • Brug din hviletid mellem øvelser i positioner, hvor dit bækken er hævet – f.eks glutebridge position
 • Variér dine positioner under træningen, så du ikke står op under hele sessionen. (liggende, siddende, stående)
 • Du kan med fordel skrue ned for træningen under din menstruation, da følelsen af symptomer kan forværres.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge det?

Mit bedste råd er at være god ved din bækkenbund – styrk den, og pas på den før og efter graviditet. Hård træning under graviditet kan være en stor belastning for din bækkenbund, så derfor råder jeg alle mine klienter til at være varsomme og løfte med omhu og god teknik. Dertil genoptræning efter fødsel, og ikke mindst at give kroppen den tid, den skal have for at hele.